2017 – året då jag lärde mig stå i min egen kraft

Nu kan 2017 definitivt checkas av. När jag tänker tillbaka på de senaste åren ser jag ett tydligt mönster av kraftfull personlig utveckling. Det började 2012-2013 då jag gav mig själv som nyårslöfte att inte förändra någonting. Jag kände ett starkt behov av att stanna upp. Sedan dess har det varit berg och dalbana. Men nu, inför 2018, känner jag mig mer stabil och redo än någonsin. Det här är året då jag känner det som att jag lärt mig att stå i min egen kraft, fått koll på mina gränser och har fått helt nya perspektiv på det mesta, men framförallt på tiden. Ett liv är så otroligt långt. Varje dag, varje minut, varje sekund har vi chansen att göra fantastiska saker som gör både oss själv och andra lyckligare och gladare. Eller tvärtom. Det är bara att välja.

Vipassanakursen var en verklig vändpunkt. Att ägna all uppmärksamhet åt mig själv i tio dagar var det jobbigaste, men mest renande jag någonsin gjort. Jobbet tar förstås aldrig slut, men effekterna kommer successivt. Med lite hjälp på traven av ärliga människor som säger ifrån när man är ute och svajar är guld värt. Tack universum för att du gav mig tonåringar och en sambo som är världsmästare i integritet.

Att få den enorma äran att toastmadama Jaqueline och Mickes bröllop var också ett av det mest självupphöjande jag gjort. Det blev en helt magiskt fin dag och kväll med en fest som blev allt brudparet hade drömt och lite till.

Under 2017 har jag ägnat mig åt mycket hårt jobb, skoj på jobbet med roliga projekt och grymma events, sjukt många promenader, otroligt mycket mys med familjen, meditation och yoga, några resor och kurser. Men framför allt är det viktigaste jag tar med mig från 2017 allt jag lärt mig om tillit, integritet, tålamod och ovillkorlig kärlek.

Andra nya eller nygamla saker jag hittat på i år:

Åkt skidor på längden – det var riktigt länge sedan sist.

Varit i Turkiet på semester och upplevt känslan av ”att det är för varmt” – trodde inte det var möjligt.

Bott i en stuga som formligen slutade i vattnet.

Lärt mig dansa västafrikansk dans.

Varit i Bryssel och lärt mig massor om hur EU fungerar.

Fotograferat Kronprinsessan och Estelle.

Varit på forskningsstationen Askö.

Seglat med Briggen Tre Kronor.

Grillat och äventyrat på flodstranden i Limedsforsen.

Filmat och träffat en tvättäkta skulptör. Och fått min första skulptur som tack.

Köpt mitt första konstverk.

Sett en rockig eldshow och plockat upp en mobiltelefon som fastnat under bänksitsen.

Arrangerat fantastiskat uppskattade seminarier – både heldagsseminarier och frukostar.

Varit på Bounce och sett barn och vuxna studsa, klättra och klänga.

Sett Billy Elliot på Stadsteatern.

Fått inbjudan till strandbröllop på Maldiverna och tackat ja.

Jobbat på högskoleprovet.

Plåtat ”trädet utanför” varje dag sedan i maj och tänker fortsätta minst tills det är maj igen.

Fixat balkongen så den kändes som en trädgård.

Hittat Kundaliniyogan – och gått all in. Lärarutbildningen är målbild för 2018.

Lärt mig att man inte blint lita på att vänner alltid kommer att stanna.

Hittat nya vänner.

Gått tiotusen steg varje dag i två månader och en himla massa andra promenader.

Börjat duscha kalla duschar på morgnarna. Iskalla.

Arrangerat en studentfest.

Firat julafton hemma.

Varit på Vipassana igen.

Firat mina barns födelsedagar ännu en gång, och börjat fatta att de kommer att bli vuxna människor en dag. Jag blir så sjukt stolt över det mitt i all sorg.

Gått på öppet hus på gymnasium.

Sett min guddotter hitta sitt hjärta och sett det fyllas med glädje och frihet. Flygfärdig och härlig tar hon nya steg i livet.

Här är en liten film som sammanfattar alltihop i bilder.

 

Nu ser jag fram emot ett år som lockat ett tag. 2018! Bröllop och dykning på Maldiverna är bara början. Det finns inga gränser. 2018 är redan helt fantastiskt.

Kommentarer