Den ljuva sommartid

Vi bor i ett land som heter Sverige. Landet sträcker sig över breddgraderna. Ända upp till polcirkeln och lite till. Längst uppe i norra Sverige finns ett begrepp som heter midnattssol. För er som inte känner till detta begrepp så kan jag förklara att det betyder att solen lyser vid midnatt. (Det kanske man i och för sig hör på namnet). Om solen lyser vid midnatt så betyder det att det aldrig blir mörkt.
Många i Sverige upplever detta som väldigt positivt. De tycker det är härligt med ljus hela dygnet. Det är inte så konstigt att de tycker det för på vintern är det precis tvärtom. Då är det istället mörkt hela dygnet.
Kom ihåg allt detta för nu blir det lite svårare att förstå.
För fyra dagar sedan skulle vi i Sverige (alltså landet jag beskrev ovan) ställa om våra klockor. Alla klockor skulle klockan tre på natten dras tillbaka en timme.
Det är underbart att få göra det. Men får sova en timme extra eller man får en timme till att göra roliga saker på. Eller så kan man göra tråkiga saker i en timme och ändå ha lika mycket tid kvar till att göra det roliga sakerna.
Det är jättebra och jag skulle kunna tänka mig att göra det varje dag. Men skulle man göra det varje dag så skulle det bli så att det var alldeles mörkt ute när det var dags att gå upp, eller jätteljust när man skulle gå och lägga sig.

—– (oj nu blev jag tvungen att tänka till, är det inte så det är?)

Hur som helst så är skälet till att vi har dragit tillbaka klockan nu att vi ställde fram klockan i våras. I våras förlorade vi alltså den här så underbara gåvan att helt plötsligt få en extra timme.
”NU ska du lämna tillbaka det du fått”, sa dem i våras. ”Lämna tillbaka din timme, vi behöver den så att vi kan utnyttja de ljusa vackra sommarkvällarna”???
Nu har vi fått en timme igen. Så att vi kan lämna tillbaka den i vår. Så att vi kan utnyttja ljuset???

Nu är det höst, snart vinter. Hur många timmar vi än vrider tillbaka klockan kommer det alltid att vara mörkt när vi ska gå upp. När vi ställer tillbaka klockan blir det plötsligt snabbare mörkt även på eftermiddagen. Eller, ja, det känns så i alla fall.

”Här får du en timme extra så att du kan utnyttja de mörka hösteftermiddagarna?”

Sen blir det ”sommar” (jag skriver ”…” därför att jag tycker att det är taskigt mot det fina ordet att smutskasta det med att kalla juni juli augusti för det med vårt klimat).
På ”sommaren” är det alltid ljust. När du än går upp eller tänker gå och lägga dig är det alltid ljust.
Finns det någon i denna världen som kan förstå varför? VARFÖR? VARFÖR man har infört sommartid i Sverige för att vi ska kunna utnyttja de ljusa sommarkvällarna? Kan någon i hela universum förklara det för mig? Kan någon i så fall också förklara för mig VARFÖR vi inte behåller sommartiden året runt så att vi kan få någon form av chans att se dagsljuset även på hösten? (Vintern är körd ändå, så, det är inget att bråka om).

Inte för att jag bryr mig. Jag överlever alltid. Jag har ju kul och flexibel tid och barnen har ju dagis som ser till att de får vara ute i dagsljuset. Men ändå? Hur puckat är det?

Kommentarer

Kan inte göra annat än att hålla med.
Egentligen borde man gravis vrida dygnet mer och mer, tills man i december hade följande:
23:30: Dags att vakna!
01:00-9:30: Jobba. Det är ju ändå beckjävlamörker, så det spelar ingen roll.
9:30-16:00: Fritid, det är ju trots allt ljust!
16:00: Natti natti.

Vad tycks?