Dramaqueen seeks dramafriends

På måndag ska jag tjuvstarta på min LIA. Ska till Dramaten och sätta mig in i deras publiceringssystem (utvecklat i episerver) och styra upp mer i detalj vad som kommer att vara mina ansvarsområden under perioden.

Dramaten började blogga i veckan, och Bergmanfestivalen har en blogg. Jag har lite tankar på hur de skulle kunna utvecklas och funderar på hur mina idéer kommer att tas emot. Det finns lite bryåfolk inblandade, så jag undrar hur mycket strategi som redan är satt.

För att skaffa lite inspiration och kunskap om vad som finns på nätet i teaterväg har jag sökt runt lite på Youtube, sökt på sajter, bloggar, microbloggar. Det finns verkligen inte många som skriver om just teater.

Några har försökt sig på att bygga nätverk och portaler, men det ser ut att vara ganska låg aktivitet och sajterna är inte så moderna. Kultursajter och bloggar skriver ibland om teater, men mycket mer om film och musik. Varför är det så?

Min gissning är att teater är för otillgängligt. Får man lust att gå på teater krävs en hel del efterforskning – varje teater publicerar sitt eget spelschema och ingen samlar ihop. Ska man se film är det ju lätt – SFs bioprogram gäller – på gott och ont. Om smalare filmsmak härskar dyker problemen upp igen och efterforskningar måste göras.

Kanske ligger det i sakens natur, men med internets hjälp borde det inte vara så svårt att få till ett nätverk där teatrar kan lägga upp sina föreställningar och evenemang. Det borde ligga i allas intresse – alla vill väl ha publik? Alla vill väl konsumera teater i någon form?

Det kan hända vara naivt och självklart en önskan ur amatörteaterperspektivet – men i den bästa av världar kan även amatörer samarbeta/konkurrera med proffsen i ett sådant nätverk.

Det är många frågor som snurrar här och nu…
Angående teaterintresserades frånvaro på nätet – eller är det så att teaterintresserade finns där men inte pratar om teater?
Angående hur man kan locka till samtal om teater på nätet.
Angående om det går att göra smala intressen mer folkliga.
Angående viljan till att samrbeta för att få mer publik, pengar till kulturen.

Kommentarer