En rätt vanlig tisdag på jobbet

Den här dagen är egentligen en helt vanlig dag. När jag skriver om den förstår jag varför det är så oerhört viktigt att vara väldigt fokuserad, strukturerad och planerad om man inte ska drunkna helt och förlora greppet om vad det egentligen är man håller på med. Jag är väldigt glad över att äntligen ha hittat mitt sätt att vara det på. Trots att flera oplanerade händelser dök upp kunde jag ändå hålla mig på banan och få gjort det jag planerat att göra. Heja mig!

Nä idag blev det ingen morgonrutin. Internet fick vänta till förmån för ett 2,5 timmar långt möte om vår medlemsvärvarkampanj. Det är jättespännande, för min kollega Kristina som är projektanställd för att leda jobbet har infört storytellingen till vår organisation. Storytelling som metod är som den pusselbit jag hela tiden saknat i arbetet med att bygga Naturskyddsföreningens ”varumärke” på nätet. Det är jättespännande men ännu i sin linda och vi som är involverade i det pendlar mellan eufori och att fullkomligt vandra omkring på gungfly. Vi lär oss samtidigt som vi jobbar mot nästa deadline.

Storytelling – för stolthets skull

Föreningen har många medlemmar, men med tanke på de konstiga beslut som tas på väldigt många nivåer, så behöver vi bli fler. Fler medlemmar betyder mer muskler. När Naturskyddsföreningen växer signalerar det till politikerna att vi är många som tycker att miljöfrågorna är viktiga, det ger också föreningen mer resurser att komma med ännu fler och bättre förslag. Därför är det jätteviktigt att bygga upp föreningsmedlemmarnas självförtroende och stolthet. Och börjar man gräva lite i historiekällan hos de här människorna hittar man väldigt mycket att vara stolt över. Jag älskar den här delen av jobbet.

Todo – appen för dig som vill ha koll på läget

Todo - från Appigo - en app för planering
Todo – från Appigo

Mötet landade i några konkreta punkter på att-göra-listan till nästa vecka. Sånt har jag förresten också en app till. Den heter fiffigt nog ”to-do”. Den är lite dyr, kostar 15 kronor i månaden om man vill att den ska synka mellan dator/iPad/iPhone (och det vill man ju). Men det är värt det eftersom den har alla de funktioner man behöver, som att lägga in allt från hela projekt till enkla checklistor.

 

Spamrobotar kan brinna i helvetet

Direkt efter mötet rev jag av en snabb CM-runda. Svarade på lite frågor, skickade några till sakkunniga, kollade av bloggflödet (lite slarvigt) etc. Sen hade jag i min kalender planerat in att göra en enkät om naturvårdsarbetet i lokalföreningarna. Men en liiiiiten detallj kom emellan. Vår blogg visade sig ha fått tusentals spamkommentarer. Tusentals!!! Det finns inte ord för hur mycket jag avskyr sökmotoroptimerare som jobbar på det här sättet. Svor lite på twitter och som vanligt vet twitter på råd.

Installerade Aksimet, en plugin jag trodde vi redan hade. Det visade sig att vi typ hade det också, men jag kunde inte hitta den bland installerade plugins. Att vi typ hade den märkte jag eftersom det inte gick att ladda ner den. Den fanns i systemet. Så det blev till att radera mappen i ftp:n och installera om. Så nu lär bloggen vara skyddad rätt bra mot spam framöver. Frågan är när jag ska hitta tiden till att radera alla kommentarer som redan kommit in? Finns det någon bra plugin som hittar spam retroaktivt tro? Jag tog mig an sisådär en 500 kommentarer men tänkte sedan att det omöjligt kan vara värt den tiden det tar. Så jag gav upp och återgick till planen. – Enkäten var det ja.

Enkät och e-postutskick

Enkäter gör vi i Wufoo, ett smidigt och användarvänligt enkätverktyg btw. Enkäten skickade jag sedan iväg med vårt mailsystem, Apsis, till en lista med utvalda mottagare.

Innan jag hann börja med nästa e-postutkick, den här gången ett om vår nya skolsatsning – energifallet, kurrade det ordentligt i magen. En titt på klockan – 13.00. Oj! Mat? Lunchlådan låg ju i kylskåpet hemma. Sprang upp till köket och hällde upp en tallrik med yoghurt, tömde müslipaketet och tog med mig tallriken tillbaka. Lunch framför datorn. Brukar väl inte göra det så ofta, men hade nog planerat lite väl tidsoptimistiskt.

Pengar på ingång

Innan jag skulle börja kom Ann-Marie förbi och berättade att en av Naturskyddsföreningens sponsorer tänkt genomföra en sådan där ni vet kampanj när man ska gilla deras sida och så skänker de pengar till oss. Pengar är ju alltid bra, men jag är egentligen lite tveksam till den typen av kampanjer. Liksom skänk pengarna ändå, tänker jag. Och varför ska man gilla ett företag bara för att man egentligen gillar en annan organisation? Detta framförde jag alltså och hörde mig för om det fanns något mer skäl till att man bör gilla det här företaget bara för att man gillar Naturskyddsföreningen. Och det gjorde det. Så Ann-Marie ska be dem komma in med lite sköna argument för det och på så vis blir det lättare för oss att vara stolta över deras insats.

Låt vargarna vara!

Skärmavbild 2013-01-29 kl. 22.54.59Förberedde sedan äntligen det däringa utskicket om skolsatsningen. Och sen kom ordföranden rusande. Jag hade precis sett att han diskuterat kultur och miljö på twitter, så jag slängde någon kommentar om det, men han hade helt lämnat den grejen för nu hade han fått nys om att Naturvårdsverket tänker öppna upp för licensjakt på varg, trots hot om EU-rätt och hotad vargstam. My god! Jag vet vad det innebär. Släpp allt vi planerat och börja jobba med vargfrågan! Ibland blir man trött. Kan de inte bara låta vargarna vara? Om inte annat så jag kan få jobba i lugn och ro.

Städning i skafferiet

Ja, sen småfixade jag med lite grejer vi ligger efter med på nya webbplatsen. Hur mycket material som helst behöver flyttas över från den gamla. Så jag tog tag i några sådana puckar och gjorde en arbetsfördelning kollegor emellan.

Köpa syrsor

Sen kom Felix. Vi gick till Zoo och köpte syrsor till hans flyggroda Wallace, åkte hem, käkade, hämtade Leia, gjorde läxor, basade i säng, betalade räkningar, bloggade och nu är klockan halv elva och jag är trött.

Längta till imorgon

Imorgon är en viktig dag. Felix fyller år. För elva år sedan var jag sprängfärdig. Imorgon kanske jag tröttar ut er med historien om förmiddagen då jag var med om mitt livs första förlossning. Om jag orkar.

Dagens fråga – OBS! Jag bjuder den som har nåt bra tips på lunch

Finns det något smidigt sätt att snabbt rensa bort tusentals spamkommentarer i wordpress? (Och slippa radera 20 åt gången som man måste eftersom det bara är 20 kommentarer som visas per sida i dashboard).

Det här inlägget är nummer 4 i serien #Blogg100 – en utmaning att skriva en bloggpost om dagen i 100 dagar.

Två av mina kollegor från andra avdelningar har läst mitt inlägg från igår och de tyckte det var jättebra att få lite koll på vad jag gör på dagarna. Emma tyckte att alla borde göra det. 

Kommentarer

Yes! Bra idé med storytelling. Det ser jag fram emot.

Kul också att se vad du gör om dagarna. Tyvärr har jag ingen bra lösning på spamproblemet, men kanske lunch ändå nån gång? 🙂