Har du högstatus?

När jag gick min underbara teaterkurs i höstas jobbade vi bland annat med högstatus och lågstatus. Inom teatern finns en del knep för hur man agerar när man ska gestalta en person med antingen högt eller lågt status.
Hög status har man om man talar högt, inte viker med blicken och står fast vid sin åsikt till exemel. Låg status tilldelas de som går med blicken nedåt, ger vika och släpper fram andra. Om högstatus personen börjar raljera, bete sig besserwisseraktigt och sätter igång och kör över folk, så ändras inte status. Det är högstatus att vara ett svin.
Det här är något att fundera över tycker jag. Eller, det är viktigt att fundera över detta för det här gäller inte bara inom teaterns ramar.
Det finns tusen och åter tusen exempel på att otrevlighet räknas till högstatus. Ju fler du kan skrämma iväg desto högre status har du.
Här kommer några tips till dig som vill höja din status.
I mataffären, kör på så fort du kan. Se aldrig någon i ögonen, skulle någon le åt dig när ni håller på att krocka så tittar du bort. Träna på vadärduförenjävlaidiot-minen innan, så den sitter ordentligt.
Fredagskväll på Götgatan. Samma här, se aldrig någon i ögonen. Skulle du råka fånga någons blick av misstag ser du till att se så allvarlig och hård ut du bara kan. Gå alltid rak i ryggen. Gå alltid rakt fram. Vik aldrig åt sidan när du möter någon, hellre krocka än ge vika.
I kön, vilken kö som helst. Se dig inte om här heller. Det kan vara någon som står och ska betala bara en liten dricka, de kommer att be om att få bli förbisläppta i kön. En enda viktig regel finns här, se aldrig en person som bara ska köpa en dricka i ögonen. Du kommer att tvingas till att släppa förbi dem, låt det ALDRIG hända.
Om du står sist i en kö när det öppnas en ny kassa har du dragit en vinstlott. Då är det nämnligen DU som har första tjing på förstaplatsen i den nya kön. Det gäller att veta det, vara uppmärksam och kasta sig fram så fort det går. Återigen, skapa ALDRIG ögonkontakt med de som stod före dig i den gamla kön, de kommer att hävda att de har mer rätt än du att hamna först i nya kön.
Om du ska göra något tillsammans med andra, bestäm dig tidigt för hur du vill ha det. Det är mycket enklare om en bestämmer än om det ska stötas och nötas vart ni ska gå och när. Bara bestäm dig, de andra kommer att anpassa sig. Det ger också en känsla av att du vet vad du vill vilket är A och O.
Det värsta man kan göra för sin egen status är att fråga andra vad de vill innan man tar beslut. Man är också illa ute om man släpper fram folk man håller på att krocka med på trottoaren. Släppa folk före i kön, stå och vänta på sin tur i kön, le åt främlingar i affären är andra exempel på lågstatusaktiviteter.
Kan vi inte försöka vända på det här?

Kommentarer