I Poppiskulturens kölvatten

I nästa vecka, om alla barn nu behagar hålla sig friska nu när de äntligen är på bättringsvägen, är det dags för årets upplaga av Internetworlds stora evenemang Webbdagarna i Stockholm. Jag ser fram emot det. Programmet brukar kännas matigt, fyllt av inspiration, kreativitet och tankar. Jag går dit för att bli inspirerad och för att kolla av att det inte är något stort som är på gång som jag missat.

Igår satt jag och slötittade lite på inför-klippen som ligger i evenemanget, och så kom jag till Beata Wickboms inlägg, och vaknade till. Dels tycker jag att Beata Wickbom är fantastiskt bra, kunnig och underbart framåttänkande. Hon bidrar alltid med nya perspektiv och jag beundrar hennes yrkesskicklighet och integritet. I år drämmer hon till och tar med sig tre unga gäster. Tre väldigt unga människor som lyckats på nätet. Här är klippet där hon berättar om framtidens och dagens Youtubestjärnor.

Den av de tre som väckte mitt intresse mest var Lisa Misslisibell

Man bara måste ju älska henne. Självklart hajade jag till på orden ”11 år” och ”vloggar om hur man sminkar sig”. En dålig magkänsla spred sig. Så är jag igång; ”Inte döma” ”inte fördöma” och korrigerar till slut mig själv med ”om miljontals tjejer älskar det hon gör är det bra”. Och visst. Jag tycker verkligen det är fantastiskt att man kan vara elva år och så skärpt och göra något så himla bra som hon gör. Jag beundrar det verkligen och det ska bli kul att höra henne berätta om hur hon tänker och vad hon vill göra framöver.

Hon är beundrad av väldigt många och det finns hur många tributes som helst, hon får presenter från fans och sponsorer, och telefonsamtal. Jag. tycker. verkligen. att. det. är fantastiskt.

Men…

I poppiskulturens kölvatten finns inspirerade tjejer som försöker göra likadant och får en jäkla massa skit i kommentarsfälten. Det är här min dåliga magkänsla gror, klicka på länken, se klippet och läs kommentarerna.

Jag skulle hemskt gärna se en diskussion kring detta. Kanske inte just då. MissLisibell ska få glänsa, det är hon värd. Hon ska inte ställas till svars eller hållas ansvarig för vad som händer i andras videokanaler. Jag bara känner att det är väldigt viktigt. För vad det är värt gick jag just in och postade en uppmuntrande kommentar och bemötte några av de översta, och värsta kommentarerna i fältet. Vi vill ju att fler ska våga pröva sig fram och hitta sin grej.

Det här är inlägg nummer 26 i #blogg100. En utmaning att skriva ett inlägg om dagen i 100 dagar.

Kommentarer