Ideas Worth Spreading

TEDx Stockholm – sex timmars intensivt idésprutearbete. Mest auditivt och visuellt men parallellt förekom också en hel del kognitivt arbete för egen del. Med andra ord, många berättade om deras idéer och uppfinningar medan jag försökte översätta dem till min verklighet.

Det här blogginlägget har tagit mig väldigt lång tid att skriva. Du kommer snart att märka att det inte är för att jag suttit och sugit på formuleringar eller ens försökt stava rätt i någon särskild stor utsträckning. Nej,utan för att varje gång jag sökt länkar till personer eller företag har min uppmärksamhet kidnappats till andra intressanta platser. Jag rekommenderar dig varmt att göra denna resa du med.

Konferensen var uppdelad i tre sessioner. Mellan sessionerna drack vi kaffe, te eller juice en liten stund, sträckte på benen och minglade innan det var dags att gå en trappa upp för 30 minuters diskussion där vi med hjälp av proffsiga moderatorer som tog sig an en liten grupp var fick lufta vad vi nyss sett och hört.

Henrik Ahlén och Teo Härén hälsade oss välkomna och förklarat att de medvetet försökt samla deltagare från olika discipliner. Mycket sympatiskt tycker jag och en av TEDs stora styrkor. Bruno Giussiani som är Direktör för TED Europa hedrade oss också med sin närvaro.

Isabella Lövin skulle ha startat konferensen men blev tyvärr sjuk så vi fick istället njuta av en föreläsning på film, en av många under dagen. Den här är en av de mest tänkvärda tycker jag. Hur vi människor ibland glömmer att vi är en av en himla massa olika organismer och att många lösningar till problem redan finns i naturen, sedan tusentals år tillbaka. Se själva:

Senare under dagen talade Johan Rockström, professor i Natural Resources Management på Stockholms universitet på ett angränsande tema, men med helt annan vinkling: Hur alla kurvor som mäter vår planets tillstånd talar samma språk – Hockeyklubb-kurvespråket.

Jag behöver inte övertygas om att vi behöver och att det går att rädda planeten så jag saknar steg två – hur ser ett hållbart samhälle ut. Det kommer jag ta med mig till jobbet. Jag skulle gärna se duktiga dramaturger, regissörer och skådespelare iscensätta hur vi skulle kunna leva ett bättre liv som också är hållbart.

Hans Rosfelt var där. Han pratade om planeten ur sitt socioekonomiska perspektiv. Genom ett gäng lådor i olika färger som vardera innehöll en billion människor i olika delar av världen gav han oss en rejäl lektion i hur välfärd förflyttar sig. Innehållet var ungefär det ni ser i den här videon från TED:

Glimpse.se bidrog med dagens skratt. Och eftertanke. Och samarbetspartner.

Genom att samla kläder, grejor, prylar och muckilucker, och låta kreativiteten leda folk när de sätter på sig dessa samlade saker för att sedan fotograferas skapas konst. Ta dig lite tid och gå in på deras hemsida och se smakprov på vad de åstadkommer. Jag tog fasta på tanken om hur man kan leka med mötet mellan människor genom att gå utanför normen och sätta på sig något helt oväntat eller uppträda på ett oväntat sätt. Glädjande nog har vi en av Glimpsepersonerna i vår referensgrupp för Dramaten&.

Vidare fick vi en uppsjö av uppdaterande föreläsningar på temat ny teknik av vilka Petra Wadström visade upp sin vattenreningsmaskin SOLVATTEN.

Anders Wilhelmson blev rörd till tårar när han berättade om sin uppfinning PeePoo bag.

David Bismark föreläste om sitt säkra elektroniska röstningssystem.

Christina Öhman från Interactive Institute visade upp design som spar energi, bäst av allt gillade jag lampan som mäter den totala energianvändningen i huset och blommar när man spar energi samt slokar när man har många apparater igång – den kallas Flower lamp – vill ha!

Ett lite mindre rädda världen och mer futuristiskt inslag stod Alexander Lervik för. Han pratade om hur upphovsrätten kommer att möta samma problem som musikindustrin om fem tio år när 3D-skrivarna slår igenom på stort.

Kristina Höök, Mobile Life Centre hade med sig en prototyp av en interaktiv programvara som inhämtar information från sensorer som man fäster på kroppen. Sensorerna känner av svett, rörelser och puls och på displayen i till exempel i sin mobiltelefon illustreras ens känslomässiga tillstånd i färger och man ser om man suttit mycket eller rört på sig mycket genom att en Barbapappaliknande figur ligger eller står upp. Kul? Ja. Användbart? Vet inte, kanske för någon.

En liknande teknik demonstrerades av Pattie Maes genom ett TEDTalk.

Martin Forsling swishade in en kortis och visade upp ett stycke augmented reality i form av ett spökjägarpel. Mycket intressant och är man inte intresserad av att jaga spöken så har tekniken en framtid för mer praktiska användningsområden.

Utöver teknik och rädda världen fick vi oss också en grym lektion i diversity 2.0 av Edna Eriksson. Tänk en gång till innan du definierar ordet mångfald!

Till slut, det här. Till alla ledare därute som tror att bonusar ska öka kreativiteten:

Och allra sist. Den 5 december blir det TEDx igen. TEDx Stockholm ska bli störst i världen genom att vi på alla möjliga orter ordnar små TEDx-konferenser på egen hand. Låt oss samla på oss Ideas Worth Spreading och dela dem med varandra. Vem är med?

Kommentarer

Hur blev detDet här var min kommentar 🙂 – med detta ;)? Är nu involverad i TEDxStockholm. Deras sista event var helt osynligt för mig och därför jag tog kontakt för hjälpa dem att nå ut med lite ljus 😉

Åh vad kul att du är involverad i TEDxStockholm! Det blev inget av med att köra igång, en sån där älskling som fick prioriteras bort. Men håller med dig. Evenemangen behöver bli mer synliga!