Ingen demokratisk risk att tjänstemän är mänskliga

Hanne Kjöller har några små funderingar kring arbetsförmedlarnas oförmåga att hålla sig till regeringens regler. Visst är det allvarligt om inte tjänstemän håller sig till regeringens framtagna regler, men det är att göra det lite enkelt för sig att skylla hela problemet på dem som står på golvet och ska utföra ett omöjligt arbete.

Eftersom jag nyss besökte arbetsförmedlingen så har jag lite insyn i det hela. Den tjänsteman som mötte mig förklarade vilka regler som gällde. När hon kom till det faktum att jag måste söka alla jobb oavsett geografisk placering skrattade jag till. Jag visste ju det innan och var beredd men vad ska man säga?

Jag är lyckligt lottad och bor i Stockholm, jag kommer troligtvis att hitta ett jobb här innan något blir ledigt i Haparanda. Men skulle det bli så att jag blev tvungen att flytta för att jobba skulle min familj få välja mellan att

  1. Flytta med och bryta upp från vänner, dagis skola – och JOBB!!! Jo, min sambo jobbar faktiskt så då skulle ju summan av kardemumman bli noll, då skulle ju han bli arbetslös.
  2. Inte följa med och pappan skulle få hela ansvaret för familjen, hämtning och lämning och tröstning av barn som (förhoppningsvis) saknar sin mamma. Och hur länge orkar man det? Och hur länge står jag ut utan min familj?

Det är inget annat än ett orimligt krav.

När jag skrattade till blev tjänstemannen (kvinnan) generad och började ursäkta sig. Och jag kan inget annat än förstå henne. Det är ju hon som står där och möter folk som står inför dessa två val hela dagarna. Jag är glad att de åtminstone försöker vara mänskliga.

Kommentarer