Internetaktivism Johanna Nylander #ggm09

Smart nätpolitik handlar detta om. Johanna Nylander är liberal frilansskribent, bloggare, student och nörd inom digital kultur och medlem i Juliagruppen.

Julia gruppen är en ideell förening, bildades i somras (2009). Den bildades på nätet och tack vare nätet. De är ett gäng media/nörd/politik/IT-intresserat folk, politiskt obundna. Finns på irc.freequest.net.

De vill visa varför nätet är viktigt för att påverka, opinionsbilda och utbilda. De vänder sig mot politiker, makthavare och företag för att ta debatten till en ny nivå.

De tre viktigaste nätfrågorna är nätneutraliteten,

Nätneutralitet

två vinklar – huruvida nätoperatörer ska ansvara för individers handlingar eller inte

Lagstiftarna ska inte styra över operatörernas ansvar. Operatörerna ska inte lägga sig i innehåll utan vara infrastruktur.

Globalt fritt nät

  • Youtube, Piratebay, spelsajter
  • E-bistånd
  • Censurfritt nät

Offentlighetsprincipen 2.0

Vi har världens bästa offentlighetsprincip men utnyttjar den inte som vi skulle kunna med hjälp av tjänster på nätet eftersom informationen inte är digitaliserad. Detta gäller både offentliga handlingar, forksning och kultur.

nätpolitiken måste bli mer mainstream coh sprida sig till fler än de arga unga männen. Trots att det finns så många andra. Här i rummet till exempel sitter många politiskt intresserade som är aktiva på nätet. Det finns också fler frågor som är intressanta att diskutera än fildelnings- och övervakningsfrågor. Nätet är levande medan lagarna är statiska. För att nätet ska fungera tycker Johanna att man ska vara försiktigt med att lagstifta för statiskt.

Nätneutralitetsfrågan är ett exempel på frågor som borde lyftas.

I Australien har man väldigt speciella lagar på IT-området. Eftersom Sverige är ett relativt fritt land kunde man tänka sig att vi skulle ligga i framkant och vara en förebild.

För att få fler engagerade borde vi inse vikten av en bra IT-politik. Handelsfrågor är ett exempel på frågor som ligger mycket på nätet. Det är inte så mycket partipolitik utan snarare enstaka frågor som diskuteras på nätet.

Man ställer inte elbolagen til svars för att någon håller på med olaglig verksamhet, eller posten för den delen. Varför ska nätoperatörerna ställas till svars för innehåll på internet?

Det är viktigt för alla som är engagerade i dessa frågor att dra paralleller som ovan för att folk ska kunna relatera till detta. Vi lever också i ett land där inte så många sajter har stängts ner. Vi har aldrig varit med om att till exempel Google har stängts av, för oss är det självklart att använda Google. Detta är inte en verklighet i alla länder där det är censurerat.

För första gången i världshistorien har vi ju möjligheten att kunna koppla samman världar som tidigare varit isolerade. Juliagruppen jobbar med att utbilda och opinionsbilda politiker i Sverige.

De tre viktigaste sakerna att ta tag i är politikers okunskap, att frågan marginaliseras genom att bara arga unga män agerar,

Viktigt att tänka på att det inte får bli samma motpolsdiskussion som feminismen drabbats av: ”feminsterna är bara arga unga tjejer” väcker provokationer precis som uttalandet ”det är bara arga unga män som driver den här frågan”.

Argumentet ”rent mjöl i påsen” är urvattnat och ska inte spela någon roll, det är inget argument som håller. för att slippa hamna där borde vi vara kritiska konsumenter och inte visa upp hela påsen. Dessutom kommer vi ha betydligt mer omfattande registreringssystem som kommer att göra det så mycket lättare att hitta information om varandra. Det kommer förhoppningsvis att landa i att det kommer att vara okej att ha lite skit i påsen.

En annan synpunkt är att vi kanske behöver bli mer uppmärksamma på vad vi skriver på. Som exempel att vi går med på att våra bilder på facebook hamnar i FB ägo, det okejar vi för att de inte är statliga.

Här är Johannas slides

Kommentarer