Jag älskar dig inte

Jag läser för en gångs skull en skönlitterär bok. Det var ett tag sen sist vill jag lova. De senaste åren har jag prioriterat min tid på ett lite annorlunda sätt, men hittar sakteliga tillbaka till någon form av kärna. No regrets though.

Jag älskar dig inte av Christina Stielli
Jag älskar dig inte av Christina Stielli

Hur som helst. Det är boken jag vill berätta om. Har visserligen just börjat, har läst ca 80 sidor men har redan skrattat, förfärats och framförallt gråtit. Tårarna rinner nerför kinderna när Christina Stiellis romanfigur Lotten i jag-form beskriver tillvaron när hon just blivit brutalt lämnad av sin man som hon byggt upp sitt liv runt.  Han lämnar henne med orden ”Jag älskar dig inte” och det är just det som är bokens titel.

Som sagt, jag har ju just börjat, så jag vet inte hur det fortsätter, det enda jag kan lova är att det går att förlora sig in i den här kvinnans öde. Som ett barn i Gudrun Schymans tid går det inte att låta bli att uppröras över hur den här Lotten har ordnat sitt liv efter mannens vanor vilket gör att hela hennes sammanhang rasar när han reser sig upp och går. Men nu har hon gjort det, och hon trivdes med det och jag skäms över att jag dömt henne. När han kastar bort henne som uttjänt vante skäms jag över att jag i några sidor stod på hans sida.

Köp den och läs den. Den finns på Ad Libris bland annat.

Kommentarer