Jag kan pricka in Djibouti på en blindkarta – kan du? #blogg100

Den här veckan kommer jag att appflagga mina #blogg100-inlägg. Tänkte jag.

Under förra veckans jobbtema smög jag in två app-tips. Tidrapport och To-do. Ena riktigt bra effektivitetsappar som hjälper oss med minnesproblem i vardagen.

Lär dig alla länder
Lär dig alla länder

Idag ska du som tycker att Ghana lika gärna kan vara en stad i Kina få börja din resa mot bättre vetande. För du ska genast ladda ner Geomaster 2. Denna app gavs till mig i present av iTunes genom deras app 12 days of christmas. Tack! Av alla 12 apparna som delades ut var detta den bästa.

Tack vare den kan jag nu sätta namn på alla länder i Afrika, alla länder i Europa (till och vilket som är vilket av de där länderna som helt enkelt hette Jugoslavien när jag lärde mig länder sist). Asien sitter väl inte helt, men har kommit så pass långt att jag nu vet att namn som slutar på stan troligtvis är ett land i Asien.

Och det finns mycket mer att lära. Städer, flaggor, språk, stater, ja all sådan där utantillkunskap som egentligen borde föraktas.

Tyck vad du vill om blindkartor, men det här behövde i alla fall jag för att täppa igen ett enormt hål i allmänbildningen. Det är otroligt mycket lättare att ta till sig information om ett land som man vet var det ligger. Det finns säkert forskning på det. Men jag kan numera direkt uppfatta vad som berättas ett land, till exempel i nyhetssammanhang, och behöver inte tappa fokus på grund av att tanken fastnar i processen att placera platsen på kartan.

Men finns det inga minus då?

Appen buggar en del. Den sackar och slutar fungera om man övar fler gånger på samma kontinent i sträck. På iPhone kan det vara lite pilligt att pricka rätt på till exempel Togo som är ett mycket smalt litet land på den afrikanska kontinenten. Lite för smalt och litet för mina fingrar i alla fall. Men appen finns också till iPad.

Pris: Helt överkomliga 7 kr

Dagens fråga:

Handen på hjärtat: Kan du pricka in Djibouti på en världskarta?

 

Det här inlägget är nummer 10 i serien #Blogg100 – en utmaning att skriva en bloggpost om dagen i 100 dagar.

Kommentarer