Krig, hästlekis och en ojämställd trollkarl

Vilken helg ändå.

Lördag – heldag hos kottarnas farfar i Norrtälje. Grym snöbollskrigsnö (tar emot att säga, men det var kul), hästar att mata och pizza att äta själv. Missade för första gången Power Hour pga den inträffade mitt i hemresa. En planeringsmiss som i kombination med barn som krigat sig riktigt trötta visade sig vara en riktig katastrof.

Söndag – Ner till stallet för tredje hästlekisomgången. Jag hade ingen aning om att hästar var så kul. Jag vill börja rida själv.

Leia och Dragge
Leia och Dragge

På eftermiddagen åkte Felix och jag till Kista och mötte upp Malin och Zoë för att sådär en ca nästan ett år senare bjuda Zoë på den biobiljett hon fick i födelsedagspresent förra året. OZ – The Great and Powerful var bra. Påkostad och spännande så där som sagor ska vara. Men, tyvärr satt jag och tänkte på Bechdelltestet genom hela filmen, tack för det Emma (som berättade om det igår). Rent konkret satt jag alltså och letade svaren på följande tre frågor:

  1. Finns det mer än en namngiven kvinna med i filmen?
  2. Om det gör det – pratar kvinnorna med varandra?
  3. Om de pratar med varandra – pratar de om någonting annat än om män?


Så hur klarar då häxorna i OZ detta lilla genustest med mycket lågt ställda kriterier för jämställdhet i nöjesindustrin?

  1. Jo det finns tre namngivna häxsystrar.
  2. Ja, systrarna häxa pratar med varandra.
  3. Men det är knappt de pratar om annat än män. De vill alla åt den store trollkarlen. En annan man de bråkar om är deras tidigare kung och pappa. Men visst, det handlar också om makten över riket och att befria folket. Vet inte om det räknas dock, eftersom det krävs en trollkarl för det. Dessutom var det som vanligt den blonda som kammade hem priset.

Det var roligare att bara kunna ryckas med in i sagornas värld. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den här informationen.

 

Det här är inlägg nummer 42 i #blogg100. En utmaning att skriva ett inlägg om dagen i 100 dagar. Det går ”sådär”.

 

Kommentarer

Om du vill göra det ändå jobbigare för dig att inte koncentrera dig på handlingen i filmer ska du även tänka på Chavez Perez testet, gäller dock endast svenska filmer.
1. Finns det en icke-vit karaktär som spelas av en icke-vit skådespelare?
2. Pratar denna karaktär med en annan icke-vit skådespelare?
3. Pratar de om något annat än brott?

Kolla: http://www.intichavezperez.se/chavez-perez-testet/

Ja, eller så hoppar jag på nästa raket till en annan planet och tar några månaders semester från den här.