Kulturboggen, Rosmari Södergren #ggm09

Rosmari har bloggat sedan 2000 och driver kulturbloggen som ett fritidsprojekt. Rosmari är journalist och hittade sitt forum på webben. Hon fastnade för att man kunde kommunicera med andra och man kunde chatta med ICQ i början. När de stora jättarna upptäckte internet gick det tillbaka till envägsinformation igen. När bloggarna kom gick det tillbaka till tvåvägskommunikation.

Första året bloggade Rosmari anonymt och blandade ämnena.Men det blev mer och mer så att hon skrev om kultur. När det kom bloggpriser så började hon tänka att det vore skoj att få lite besökare till bloggen. Ibland gör hon intervjuer och nyheter. Hon ser det som en chans att hitta ämnen och vinklar som andra medier inte tar upp. Ibland tar de upp annat som andra medier har tagit upp redan.

Drivkraften är kärleken till det de gör. Men oberoende av vad de skriver om så är det folk som har åsikter.

– Lite skit får man ta, säger Rosmari. Det får man vifta bort.

Om man kunnat jobba heltid på att utveckla skulle det kanske kunna gå att gå runt på annonsintäkter. Varje vecka hör det av sig folk som vill skriva för kulturbloggen och hon tar in det mesta. När det är någon stor grej ser de stor skillnad på besökarantalet. Annonserna kommer från Tailsweep, de säljer in kampanjer som passar för olika bloggar.

Det Rosmari har märkt spelar stor roll är att man måste vara aktuell och skriva om sådant som är aktuellt. Det har också hänt att hon har varit för snabb, som när Prince skulle ge ut skivex gratis, dt uppmärksammades i andra medier först en månad senare och då hittade inte läsarna den infon på kulturbloggen.

Ibland hinner ingen kulturbloggare tid att gå på evenemang, då tar de in material från andra medier. 2000 unika besökare varje dag och heta dagar 4000-6000 besökare. Eftersom ämnena kan variera varierar också besökarna.

Tack Rosmari. Naturligtvis hoppas vi på fler kulturbloggar. Nu är enda konkurrenten på teaterområdet egentligen Rosmaris egna blogg – teaterstockholm.net.

Rosmari har också skrivit en bok som heter ”Alla kan blogga”. binda förlag 90 kr.

Kommentarer