Milda makter

För det mesta har jag hyfsad koll på min omvärld. Oftast bläddrar jag igenom DN på morgonen och rätt ofta ser jag på nyheterna på tv också. Det känns rätt bra att ha lite översikt över hur diskussionerna går i olika ämnen och att det inte är krig mot Norge utanför fönstret när man går ut på morgonen. Det här är en sån period när jag inte har någon koll på någonting. När vab-veckan tagit slut kastade jag mig in i en tredagarsmaraton av sena kvällar.

Den här tiden på året är väldigt speciell. Särskilt om man jobbar i skolan. Då packar man väskan på morgonen med diverse konstiga attiraljer man behöver under dagen.

Ena morgonen packar man underlag för att kunna skriva ihop ett konfrencier-manus.

Väl hemma ca kl. 24 några glas vin senare packas scenkläder, dubbla festklädsuppsättningar eftersom det inte går att bestämma sig, handduk, smink och rekvisita. Många (inte jag) har även packat fotbollskläderna. Jag undrar om det finns någon skola som INTE har match mellan niorna och lärarna så här års.

När man kommer hem från festen, adrenalinkickad av det lyckade spexet drar man av sig blåsan och packar picknick-väskan.

Väl tillbaka från picknicken tar man på sig städhandskarna för att skrubba bort skiten från ett års NO-undervisning så att man kan fira avslutning där, fattar whiteboardpennan och försöker åstadkomma ett somrigt sommarlovskonstverk på tavlan.

Allt för att eleverna ska få en oförglömlig sista dag och luras att komma ihåg skolan som en ren, fräsch och rätt trevlig plats att vistas på så de ska vilja komma tillbaka i höst. Sånt är livet som lärare i avslutningstider. Rätt kul faktiskt.

Men man har ingen aning om ifall det är krig eller inte. En enda sida är jag noga med i DN när det är så här. Den är lätt att hitta. Den finns på baksidan i DN och den talar om hur många olika ombyten man bör packa. Den talar också om hur lång tid det tar att gå till dagis (gäller främst vintertid), den talar om vilka kläder som ska sättas på och tas med till dagis. Ja, jag talar naturligtvis om väderrapporten.

Det är mycket gnäll på väderförutspåarna. De har alltid fel säger dem. För mig är de som gudar. Tänk dig ett liv i det här landet, Sverige, med de väderomsvägningar som vi har här, utan SMHI. Hur skulle det se ut?

”Åh, gomorgon åh vad solen lyser idag då. Vad bra då tar jag bara på mig en kjol och litet linne.” – Sen kommer man hem dyngsur och sönderblåst för vid ett-tiden blev det nåt annat än det var på morgonen.

Eller så bylsar man på sig allt man hittar på morgonen för det är kallt då och så får man gå omkring och släpa på alltihop över armen hela dagen.

Eller så ska man till sommartorpet några dagar. Då får man packa både vinter och sommarkläder för man vet aldrig med den svenska sommaren.

Nä, SMHI vet på råd. De talar om när det är dags att packa väskan full med olika varma kläder. De kan sia framtiden och tala om till en viss sannolikhetsgrad om semestern ska bli lyckad eller förstörd av regn, blåst och hagel. De tar hand om oss svenskar (nordbor) och talar om hur vi ska leva våra liv, från dag till dag. Bättre och enklare kan det inte bli när vi har med de övre makterna att göra.

Hade jag bara vetat att de alltid har rätt hade jag sluppit släpa på regnstället idag.

Kommentarer