Momo – kampen om tiden – aktuellt från 1973

Teterpiraterna repeterade idag den nya pjäsen, MOMO – kampen om tiden.

Vi läste igenom pjäsen och känt lite på rollerna. Berättelsen är helt fantastisk och manus är skrivet utifrån boken med samma namn som är skriven av Michael Ende. 1986 gjordes den som film. Den som inte känner till berättelsen MÅSTE antingen läsa boken eller se filmen. Alla måste se vår föreställning nästa sommar.

Boken skrevs 1973 men är ännu mer aktuell idag. Den handlar om hur vi människor har så bråttom med att få ut något av livet så att vi inte hinner leva det. I den här berättelsen förkroppsligas tidsbristen i form av grå herrar som övertalar människorna att spara tid genom att sätta in den på tidsparkassan. Människorna sätter in den tiden de ägnar åt onödiga saker som inte är till någon nytta och luras att tro att de ska få tillbaka den senare. Naturligtvis är det inte så utan tiden stjäls istället av de grå herrarna som livnär sig på deras tid. Resultatet blir ett samhälle där ingen har tid, varesig för varandra eller lek. Momo som äger en sällsynt förmåga att lyssna och visa att hon bryr sig om folk väljs ut av Mäster tid att stjäla tillbaka den stulna tiden.

Under läsningen idag satt jag och undrade om jag möjligen själv ingått kontrakt med de grå herrarna som stjäl människornas tid genom att lura i dem att de kan spara sin tid hos tidsparkassan.
Hur mycket tid har jag satt in på tidsparkassan? Hur många gånger har inte jag hoppat över det roliga till förmån för måstegrejer?

Jag trodde att harmonin skulle komma av sig själv när jag sysselsatte mig med saker jag gillar att göra. På ett sätt har det väl gjort det, det jag gör känns meningsfullt, men samtidigt har jag råkat ut för fenomenet ”exponentiellt försvinnande av tid”.

Med fasa upptäcker jag att det snart är september, sommaren är slut innan den börjat, vårterminen i skolan bara sipprade iväg.

Det är bättre att ha roligt förstås. Höstens mål måste bli att stoppa accelerationen, alla tips om hur man bär sig åt är välkomna. Tänk om det var så lätt att förinta de grå herrarna. Vad skulle en verklig Momo få för uppdrag?

Kommentarer