Moral-Robin Hood ont eller gott?

Chefterna blir miljonärer och lotteriet som ska ”generera så mycket pengar som möjligt till välgörenhet” är i blåsvädret.

Den organisation jag jobbar på är en av sju nya medlems/insamlingsorganisationer som kommer att få ta del av en enormt stor summa pengar.

Kritiska medlemmar har hört av sig och tycker att vi gör fel. Och visst kan jag förstå det. Detta är ett filosofiskt och moraliskt dilemma som inte är nytt på något sätt. Ronald MacDonald är väl i princip samma sak. Lurar barn att äta hamburgare så att de blir cancersjuka och sen betalar man en liten summa av vinsten till deras vård. Här i Postkodlotteriet lockas folk av dyra bilar och resor, slänger sina pengar i potten för chansen att få vinster de aldrig kommer få, bombarderas av miljö- och socialkatastrofiska reklamutskick och tröstar sitt dåliga samvete med att pengarna går till välgörande ändamål.

Visst vore det bättre om de här människorna la sina pengar direkt i organisationernas insamlingsburkar. Problemet är bara att de inte gör det. Människor lägger hellre pengar på något där det finns chans till ekonomisk egenvinning än på något så diffust som ett beslut som kanske kan leda till ett friskare hav eller en dos medicin till ett barn i Afrika utan garanti för att det kommer att överleva.

Pengar behövs för att kunna göra nytta. Å andra sidan:  vilken nytta gör pengarna i det stora hela när de kommer från en verksamhet som eventuellt ställer till med mer onytta än den nytta som kan åstadkommas?

Postkodlotteriet blir som någon form av moral-Robin Hood som tar från de onda och ger till de goda. Gör det dem till onda eller goda? Om det får filosoferna spekulera.

Jag vet att jag är glad och Naturskyddsföreningen är glad över att få en så pass stor summa pengar att det verkligen kommer att kunna göra reell nytta. Jag hoppas att de granskande ögonen kommer att fokusera på lotteriet så att inte den nytta vi och de andra organisationerna gör blir minimala förbättringar i förhållande till det som pengakällan ställer till. Lite hårddraget men ungefär så.

Kommentarer