Nytt år, nya krafter

Nya året har pågått i sex dagar.

Nyårslöftet är fortfarande lite suddigt. Det är viktigt att det blir ett sådant där strävansmål och inget fånigt som att gå ner i vikt igen eller så. Jag vägrar nämligen att ägna min vikt en sekund till av min tid. Jag är jätteavundsjuk på alla människor som åstadkommit saker i sitt liv och lärt sig en massa om viktiga saker istället (antar jag) för att ägna sig åt inre mer eller mindre mentala problem och växande-mage-bekymmer. Jag antar att mitt nyårslöfte måste vara att jag ska sträva efter att bli en mer lärd och energisparande människa.

Vi har i alla fall satt igång med ordentlig källsortering under diskbänken nu, insprirerade av goa vänner. Det är fascinerande att plast- och kartongpåsarna är mer fulla än själva soppåsen. Bara det ger ju lite extra motivation. Motivationen dalade lite när jag upptäckte att vi glömt sortera under en hel dag och tog konsekvenserna av det. Här kommer ingen detaljbeskrivning för er läsares skull.

Jag ska läsa ”Tyst hav” av Isabella Lövin (en av dem man kan vara avundsjuk på) som jag fick i julklapp (tack mamma). Sen ska jag äntligen veta vilka fiskar som är i princip utrotade redan så jag slipper vara den som går till historien för att det var jag som åt den sista fisken. Vi har pratat om att äta mer grönsaker och mindre kött, kanske en åtgärd som kan lösa fler problem än klimatproblemet.

Min bror vill att jag ska få katastrofperspektiv så av honom fick jag en jättefin kaffebordsbok som handlar om alla möjliga katastrofer som ägt rum genom tiderna. Den ska jag också läsa, perspektiv är alltid bra och allmänbildande. Jag fick en symaskin också. Så nu kan vi laga trasiga kläder istället för att slänga dem.

För att få balans på tillvaron tänker jag ägna en del av 2008 till att sjunga till singstar iklädd den mjukaste morgonrock jag någonsin träffat på (och den är min). Jag ska äta godis som ligger i den finaste skål som någonsin gjorts av papier maiché (tack min guddotter).

Mina barn ska fotograferas med den mest fantastiska kamera jag någonsin ägt. Framförallt ska barnen med största tänkbara kärlek och intresse följas i sin otroligt snabba utveckling. Lilla L har utvecklats till en liten argbigga som regisserar, styr och bestämmer över allt och alla här hemma. Får hon inte som hon vill så slåss hon och skriker ”jag tycker inte om dig” ”bara pappa”. Fast oftast är det tvärtom, ”bara mamma”. Detta betyder att jag måste engagera mig i läggningen varje kväll för annars stannar hon helt enkelt inte kvar i sängen.

Det största brottet som kan begås i dessa dagar är att skratta åt henne. Gör man det kan hon få ens hjärta att blöda tills det är torrt med sin djupt-sårad-min.

Men det är såååå svååårt att inte skratta när den där lilla människan tar på sig sin förnuftiga tänkarmin och förklarar hur saker och ting ligger till. Blicken styrs mot taket, hon kastar bak håret med en lätt ryckning, håller ryggen rak (alltid), utstöter ett litet sådant där smack som tonåringar gör och sen kommer all världens visdom. Alla meningar börjar med ”mamma – att”. Exempel: ”Mamma – att jag är hungjig” , ”mamma – att då var du flipp flipp flopp så var jag shånaschgån”.

Det senaste var instruktioner inför Sound of music-leken där hon är lilla Gretl och sjunger ”the sun has gone to bed and so must I”, lägger sig i trappan och somnar så storasyster måste komma och bära bort henne. Jag brukar vara både storasyster och de två andra storasystrarna som sjunger ”I fleet I float I fleetly...” Idag skulle vi byta roller så jag fick vara ”theshånaschgån” vilket gick jättebra ända till slutet, ”mamma, jag kan inte riktigt bäja dig”.

Idag skulle hon också göra ett experiment med bomlom. (Bomlom är sådant där vitt luddigt som man använder för att till exempel badda sår). Försök själv att hålla er för skratt. Ja, ni lär ju aldrig få uppleva denna sida hos den här lilla flickan eftersom hon personlighetsförändras fullkomligt så fort det finns en annan människa i rummet som inte bor i våra tre rum och kök, så synd. Eftersom hon är född den 21 juni undrar man ju om hon är tvilling eller kräfta. Ser man till personen så är det ganska lätt.

Stora F kan allt. Han kan till och med bygga bilar, han har täljt allt som finns och han kan räkna till hundra utan att räkna fel. Eller till och med tusen, eller tiotusentjugotusen. Två nya spel i julklapp är jättekul och väldigt påfrestande. Vem kom på idén att skapa spel anpassade för människor som inte har en millimeter av tillstymmelse till föraning om att kunna lära sig att man inte alltid vinner?

2007 var året som bestod av 1/4 svart misströstan, 1/4 hoppfull längtan, 1/4 hybris och 1/4 assimilering i ny tillvaro. Nu går vi in i 2008 med nya perspektiv och nya inspirationskällor och ger järnet. Alla som har tips om hur man på enkla sätt kan bli en bättre och mer kreativ människa, hör av er.

Kommentarer

Hej! Det är klart att det är jag, hur visste du det??? Hur hittade du mig? Genom Under solen 😉 Det gör ingenting, börjar kunna leva med att bli lite mindre anonym, men vill ändå hålla vissa gränser.
Du är inte så dum själv må jag säga, fast det trodde jag du visste!! Kram kram!