Papperspanik

En gång i tiden var jag bra på det. Nu förtiden är jag en katastrof. Ja, jag pratar om papper. Och pengar i sifferform.

Varför varför varför lyssnade jag inte på exakt varenda kotte som sa:

– Ta hjälp med bokföringen direkt!

Äsch! Hur svårt kan det va’? tänkte jag. Och så tänker jag visserligen fortfarande. Det är väl ändå ganska så uppenbart att någon smart arbetslinjepolitiker eller liknande hittat på systemet som det är idag. Jag fattar inte hur något så enkelt som pengar in i ena ändan och pengar ut i den andra kan vara så komplicerat.

Komplicerat är det i alla fall. För att inte tala om det här med skatteverket. E-tjänsterna, momsdeklarationen, preliminär skattedeklaration. Samma här. Hur kan det vara så krångligt?

Jag har gett upp. Jag kommer inte inbilla mig att jag fixar att deklarera själv längre. Med enskild firma är det bara big no-no.

För att kunna ge upp har jag dock varit tvungen att ägna hela söndagseftermiddagen och kvällen med att gå igenom varenda transaktion jag gjort på alla mina konton, markera vilka som är företagsrelaterade och hitta alla verifikationer som hör till dem.

Äntligen allt i ordning
Äntligen allt i ordning

Det är inte heller helt lätt eftersom de promt ska vara i pappersform och det mesta jag köper och fakturerar görs digitalt. Och eftersom jag inte haft någon fiffig rutin på att spara saker och ting på ett logiskt sätt har jag fått leta och printa till för…else. Dessutom gav skrivaren upp mitt i allt.

Men stort tack till Ylva som hjälpte till med att peka åt rätt håll så att jag åtminstone förstod vad jag behövde göra och var jag skulle börja. Det känns mycket bättre nu.

Återstår bara att hoppas på att det finns någon bokföringskunnig som kan förbarma sig över min nyordning snarast. Jag har förstått att de inte direkt har lågsäsong.

 

Kommentarer