Sagan om gumman som handlade för mycket

Ni missar väl inte svenskt näringslivs julkampanj?
”Så kan det gå” slutar deras sagor. Det gör min med…

Sagan om gumman som handlade för mycket

Det var en gång en gumma som tyckte om att handla saker. Hon gladde sig mycket åt alla sina nya saker.

Bredvid gumman bodde en gubbe som hade en affär. Det var till honom hon gick för att handla alla sina saker. Eftersom det inte bara är gumman som tycker om att handla utan gubbar också så fick gubben väldigt mycket att göra. Han hade så mycket att göra så när han kom hem på kvällen kunde han inte träffa någon och orkade inte göra något, han bara låg i soffan och pustade.

Dag ut och dag in kom gumman och handlade nya saker. Till slut hade hon handlat så mycket att hon inte fick plats i sitt hus. Hon flyttade då till ett större hus en bit bort från gubben och hans affär. Huset var så stort så stort. Hon skulle kunna få plats med massor med nya saker.

När vintern kom blev det kallt i huset. Gumman blev förskräckt när hon fick sin elräkning. Gumman älskade förstås julen och ville handla skinka, glögg och julgröt och massor av klappar. Men nu när hon hade flyttat var hon ju tvungen att köpa sig en bil för att ta sig till affären. Elräkning och bil, hon undrade hur hon nu skulle ha råd med allt hon ville köpa.

Gumman tog sig till gubben i affären och bjöd honom på middag. Under middagen förklarade hon för gubben att om hon skulle ha råd att köpa nya saker måste han sänka sina priser. Gubben som var så nöjd efter den goda middagen tänkte att gumman var ju en stadig kund som han inte vill förlora så han lovade att undersöka saken.

Så kom det sig att gubben letade efter någon som kunde leverera samma saker som han tidigare haft i sin affär men till ett lägre pris. Snart fick han svar från en fabrik som kunde ge honom det han önskade. Sakerna var lite dyra att köra dit ty fabriken låg så långt bort, att de var tvungna att åka flygplan och lastbil för att komma till affären. Men i längden skulle det löna sig, tänkte gubben.

Sakerna kom och de höll samma goda kvalitet som de förra men till halva priset. Gumman kunde åter handla och gubben kunde fortsätta att jobba hårt. Gubben kände sig väldigt trött och hade ibland lite svårt att andas på kvällarna. Han funderade på att anställa någon men tyckte det var bättre att tjäna mer pengar.
Så gubben jobbade och gumman handlade och de levde trötta, men lyckliga i många år. En dag fick gumman syn på en kultursida där det stod att det var fel att handla så mycket. Det var några arga tanter och farbröder som skrev att handel var dåligt. Det var dåligt för själen. Det var dåligt för de fattiga. Dåligt för planeten. Men gumman tog ingen notis om det. Hon fortsatte som vanligt.

Tills en dag stormade det alldeles förskräckligt. Det blåste förfärligt mycket. Med stormen kom ett långt, långt regn som aldrig ville sluta. Gumman fick kämpa för att ta sig till affären. Till slut hade det regnat så mycket att det blev översvämning.

En dag när gumman stod i affären började det strömma in vatten genom dörren. Gumman och gubben tittade på varandra och när affären var full med vatten försökte de simma till en torr plats. Gubben som hade jobbat så mycket orkade inte simma så han drunknade direkt. Gumman kämpade vidare och undrade var hon skulle handla sina saker i fortsättningen. Det var hennes sista tanke innan även hon drunknade.

Så kan det gå när man inte lyssnar på arga tanter och farbröder och inte slutar att handla så mycket.

Kommentarer