Som du älskar dig själv ska du älska andra

Okej. Det handlar alltså om, vilket jag egentligen hela tiden vetat men inte tidigare kopplat till avundsjukan, att se till att vara nöjd med den jag är, det jag har och det jag gör.

Om jag ska kunna glädjas med andra människors framgångar, eller bara rent av tycka om alla er ”lyckade” människor, så behöver jag förstå vad det innebär att nå den där framgången och bli så där lyckad.

Jag vet att det fungerar eftersom det, när jag tänker efter, finns områden som jag själv lyckats med. Saker som jag vet att jag retade mig på hos andra förut, men som jag efter att ha tagit tag i dem på ett framgångsrikt sätt själv kan känna igen mig i och bara vara glad när någon annan lyckas.

Kanske är avundsjuka till och med, om man reflekterar över den, en tillgång. Kanske borde jag bejaka den och se den som ett verktyg för att identifiera mina mål och drömmar.

För att lyckas med det har jag nu i dagarna två kokat recept på trollformel. Men som lärdom 2 säger så får det ta tid. Tricket för att lyckas med allt är att inte försöka fixa allt på en gång och liksom bida sin tid.

Klok-Jocke kommenterade på gårdagens inlägg och sa att ”ett sätt att nå dit, kan vara att komma ihåg att vara nöjd och stolt över små framgångar i ett större mål. Och att sätta mål efter egna drömmar och förutsättningar.” And he should know.

Nöjd med den jag är-formeln är alltså:

  1. Identifiera mina drömmar – stora som små -kanske genom avundsjukemetoden.
  2. Prioritera – vilka funkar att ta tag i direkt, vilka behöver vänta – uttala skälen till att de behöver vänta. Kom ihåg att de små och banala drömmarna troligtvis är de viktigaste – gjut botten först, bygg stugan sen (skrev först slott, men insåg att det skulle bli motsägelsefullt).
  3. Sätt mål efter egna drömmar och förutsättningar.
  4. Bryt ner målen i små delar.
  5. Gör det du föresatt dig.
  6. Se nöjt på det jag åstadkommit och fira alla milstolpar.

Blanda inte ihop ingredienserna. Håll i sär och ta en sak i taget. Punkt 2 är känslig, varsamt här. Var ärlig, räkna in konsekvenserna i efterhand. Låt hjärtat styra riktningen och förnuftet sätta takten.keep-calm-and-love-myself-315

Det mest irriterande är att allt det här egentligen inte är annat än de uttjatade uttrycken

”Carpe diem”

”Som du älskar dig själv ska du älska andra”

”Ta en sak i sänder”, ”Var sak har sin tid”

”Sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna” (nej, förresten, inte alls, tvärtom).

Jag sätter igång genast, och jag börjar som sig bör med punkt 1: identifiera mina drömmar.

Wish me luck. Det kanske blir det sista ni hör av mig i ämnet. Kanske inte. Hör ni inget beror det antagligen på att det hela går som en dans.

Kommentarer