stenåldern, mer harmonisk framtid eller eventuellt ingen framtid alls?

En salig röra att nysta upp…

Jag inser själv att mitt inlägg från igår om klimatförändringarna kan tyckas lite rörigt. Det var lite väl många delar av frågan som ville ut på en gång. Det är många faktorer och svårt att vara kortfattad och tydlig på en gång… Man är ju lite novis på detta. Ska försöka sortera lite. Följande delmoment ingår i texten.
  1. Det faktum att klimatet är i kris.
  2. Det faktum att många inte tror på detta, väljer att inte tror på det eller tror sig veta att det inte är så.
  3. Det faktum att både bevisningen för och emot människans delaktighet i förändringarna är bristfällig.
  4. Det faktum att det egentligen inte spelar någon roll utan vi måste ersätta beroendet av fossila bränslen och helst kärnkraften ändå, av andra skäl.
  5. Det faktum att jag tror att många andra problem vi har i världen idag har sin anknytning i vårt enegiberoende i västvärlden.
  6. Det faktum att den enskilda individen oftast inte kan/har möjlighet att vara den som tar det första steget till förändring. Riktlinjer krävs från politiker som får sin information om vad som krävs från forskare.

Ovanstående punkter försökte jag få ihop till en sammanhängande text i knappt vaket tillstånd igår. Som ni kan se gick det sådär… En sak som jag glömde är att de som går under katgori 2 från ovan kommer med argument som naturliga variationer i koldioxidhalt och temeraturökningar beroende på solaktivitet, vulkanism mm. Samtliga ingår i IPCC’s grandiosa forskning och är delar av det komplexa system som i sin helhet visar tydliga tendenser till att vara påverkade av människans förbränning.

Oavsett…

…vad folk tycker, tror, önskar så måste vi satsa mycket pengar på energiforskning. Vi kommer inte klara oss annars den dagen då de fossila bränslena tar slut och rädslan för kärnkraft är befogad.

Dessutom…

…tror jag att alla skulle må bra av att ändra livsstil. Vadå, vill du tillbaka tillstenåldern? undrar du. Näe, det vill jag inte, eller??? Det vore i och för sig kul att se hur de levde då men det är inte riktigt så drastiska vi behöver vara tror jag. Här är några exempel på hur drastiska jag tror att vi måste vara.

Tröja och smycke från HM, inte vet jag vad de kostar, men billigt är det och någon betalar priset.

Vi kan inte fortsätta att tycka att det är bra att HM säljer tröjor för 49,90 kr när resten av priset betalas av fattiga barn i u-världen.

Bil som inte åker, ingen fetma, inga naturkatastrofer.

Vi tjänar inte på fortsätta att åka bil vart vi än ska när priset blir dålig miljö, fetma och troligen naturkatastrofer.

Skulle vi klara oss utan den här???


Det finns ingen anledning att överaktivera våra barn med 1000-tals leksaker tillverkade av olja när de ändå bara vill ha fler ju fler man köper fast de bara kan leka med några få i taget. (Ja, jag talar för mig själv)…

Varför gör vi dessa saker, fast vi vet att det är dåligt både för oss själva och för miljön och naturresurserna? Svaret är enkelt. Vi gör det för att vi kan.

Jag tror inte att jag är så mycket annorlunda än alla andra när jag påstår att jag gör det, för att jag kan.

Om tröjan på HM kostade det den borde… (300 kr? har ingen aning om hur lång tid det tar att sy en tröja och tillverka ett tyg men jag tycker att en skälig lön borde ligga på en hundring i timmen plus sociala avgifter även om det görs i Taiwan eller Kina)…så skulle jag köpa en istället för fem. Jag skulle nog inte må sämre av det. Inte heller bli en sämre människa.

Om det fanns regler för hur mycket bil man fick åka skulle jag spara mina mil tills det var absolut nödvändigt. Jag skulle nog inte må sämre av det. Inte heller bli en sämre människa.

Om leksakerna var ordentligt tillverkade av sån kvalitet och material så de inte går sönder direkt och kostade vad de ska kosta (återigen lönerna i Taiwan och Kina) så skulle jag säga till mina barn att vi inte kan köpa fler leksaker och det skulle vara sant. Idag är det ljug och det är fult att ljuga. Dessutom borde snurrapparater förbjudas. (Men det kanske är mitt problem). Varken jag eller mina barn skulle må sämre av det. Vi skulle inte heller bli sämre människor.

Jag ska ärligt erkänna att jag ibland kan känna mig fångad i ett enormt ekorrhjul som bara snurrar på. Det känns hela tiden som om hjulet ska välta och jag sälv är helt och hållet besluten att hjälpa till och se till att det snurrar. Tänk vad spännande att se vad som händer om hjulet saktar ner och man kan se sig omkring runtom.

Jag lovar att det inte är stenåldern som finns där utan en modern tid med harmoniska människor.

Men skulle det vara stenåldern så föredrar jag det framför ingen framtid alls…

Kommentarer