SUCK!

Nu har det hänt igen.
Politiker som trampar snett hängs ut som oansvariga, omdömeslösa odjur som man absolut inte kan känna något förtroende för. Är politikern en kvinna räcker det med en vrickning medan män i många fall kan komma undan med att ha brutit hela kroppen.

Vad har vi människor för bild av de människor som leder oss egentligen? Ena stunden sitter vi och beklagar oss över att politikerna aldrig varit ute i det riktiga livet. De har ingen insikt i de olika frågorna som de sitter och beslutar om, sägs det. Nästa stund är det ett himla hallå över att en politiker har varit på krogen, druckit vin och pussats.

Två frågor tål att diskuteras, det håller jag med om. Den ena diskussionståliga frågan är huruvida det är lämpligt för en politiker att pussas med en journalist. Den andra frågan är om det är lämpligt att dricka alkohol när man har krisjour.

Efter vad jag har förstått finns dock inga skrivelser som reglerar detta. Det finns inget som säger att man inte får pussas med journalister är man är politiker. Göran Persson fick inte pussa Anitra Steen heller. Men det sket väl han i. Vem får man pussa då, om man är politiker?
Det finns heller inget som säger att man inte får dricka alkohol när man har krisjour. Jag läste idag i DN att hela krismanskapet var på Carl Bildts avgångssfest när Estonia sjönk.
Men visst, regler eller inte, visst kan jag också tycka att det kanske inte är idealiskt. Problemet är bara det, att det känns väldigt otydligt vad som egentligen är problemet här.
Ulrica Schenström har avgått. Varför då?

Ulrica Schenström beskrivs som en kvinna som jobbar 24 timmar om dygnet. Hon ska alltid vara kontaktbar. Hennes yrke kräver att man kan nå henne när som helst på dygnet. Hon gör sitt jobb bra. Fredrik Reinfelt sägs inte ha en chans utan henne. Hon är driven, har åsikter och hon jobbar för dem.

En kväll i förra veckan gick denna hårt arbetande kvinna ut på krogen, drack vin och pussades med en man. ”Offentligt hångel” ropar rubrikerna ut. ”De drack för 900 kronor…”, HJÄÄÄÄLP! ”…tillsammans!” ÖÖÖÖH?

Förlåt en som det var väldigt länge sedan hon var på krogen, men vad kostar en flaska vin på krogen? I fredags var jag på libanesen i Huvudsta centrum, de tog 300-400 kronor för en flaska rött. Vad kostar det då på Stureplan? Hur mycket dricka får man för 900 kronor? Delat på två? Hur lättpåverkad är Ulrica Schenström av alkohol? Hade hon inte klarat att agera vid en krissituation? Var det någon som provade att ringa henne och tala om att hela Dalarna brann innan de dömde situationen? Hade hon inte bara otur som blev påkommen? Är det inte bäst att vi har paparazzifotografer som bevakar alla porrklubbar, alla politikers hem, förföljer dem vart de än går? Hur ska vi kunna lita på våra politiker om vi inte vet vad de har för sig?

Alla verkar så rörande överens om att Ulrica Schenström har handlat omdömeslöst. Jag fattar ingenting. Vad är problemet egentligen?
Hon har inte brutit mot några regler.
Hon har inte missskött sitt jobb.
Hon har inte uppträtt hotfullt eller misshandlat någon.
Hon har inte sårat någon annan person – äh det vet jag ju visserligen inte, det kanske är just det hon har gjort?
Tänk att avgång är den enda lösningen på den här typen av problem. Vad hände med ”en andra chans?” Det tycks inte existera inom politik, oavsett hur stor eller liten skada en händelse har gjort. I alla fall om politikern är kvinna. Hennes avskedsbrev tycker jag har en hel uppsats mellan raderna. Så kort, koncist och artigt det är skrivet.
Den sista och avslutande viktiga frågan kvarstår. Vad vill vi ha för politiker? Ska de vara ute i verkliga livet, eller inte? Vem vill överhuvudtaget vara politiker om man inte får dricka vin eller pussas på en hel mandatperiod?
Jag sitter här och tänker ”Mini + Clinton + Monika”, den enda reation jag förmår framkalla är…. SUCK!
Till Ulrika vill jag bara säga, ha en skön ledighet och hitta ett jobb där du kan få vara människa.

Kommentarer

Jag håller helt och hållet med dig. Och att avgång är enda lösningen, vad är det för trams?!? Snacka om att överdriva alltså…