Svårt att vara medveten konsument

De som inte tror att växthuseffekten påverkas av mänsklig aktivitet ler brett idag gissar jag.
Tänk vad tokigt det blir när alla klimativrare springer och köper energilampor för att dra sitt strå till stacken och skitar ner miljön med kvicksilver.

Varför visste inte jag att det var kvicksilver i energilampor? Måste det vara det?

Går det att göra rätt?

Kommentarer

Ja, varför visste vi inte att det var kvicksilver i lågenergilampor? Kvicksilver är väl inte ett ord som får de största bokstäverna på förpackningen, men det kanske är tryckt någonstans på kartongen – med 4 punkters bokstäver – liksom med all övrig info som lagar och regler kräver. I så fall kan det nog läsas i skenet av en gammaldags glödtrådslampa på 75 watt. Alkoholreklam och tobaksförpackningar måste ju ”prydas” med stora svarta varningstexter, då borde väl även en lampförpackning kunna se ut som ett kondoleansbrev? Kunde t.ex. stå: Den här lampan kan förgifta dig och människor i din omgivning. Det är ju lika sant som att hälften av alla som drunknar är nyktra. (En varningstext berättar att den andra hälften har alkohol i blodet.)

Ja, det är galet, men faktum är ju att vi konsumenter, vanligt folk, på ett sätt är helt maktlösa. Men i Sverige har vi ju en del myndigheter som ska ha lite koll trodde man. Antog att man inte fick tillverka något som innehåller kvicksilver, i och med att det blev förbjudet….Förmodlien gäller inte det sådant som är tillverkat utomlands, fast då tycker jag att lagen borde förbjuda försäljning också. Ja, det är inte lätt, men ge inte upp, vi måste fortsätta ställa krav och göra vad vi kan!!!!!