Varför teaterfolk borde sluta vara teknikfientliga, fisförnäma eller tokvänster.

När Torkel bloggarDramatenbloggen vet jag inte hur jag ska reagera. Försöker han vara rolig eller har han tackat ja till något han inte kan stå för? Det verkar som om han inte riktigt har förtsått grejen med bloggar över huvudtaget och definitivt inte varför Dramaten bloggar. Synd, men jag är föga förvånad.

Det verkar finnas starka motsättningar mellan kultur (läs teater-) arbetare och internet. En tråd jag startade på bloggy för länge sedan har fått lite liv genom att Henrik från Kungligt Dramatiska Dockteatern kommit in i bilden och undrar han med.

Jag har flertalet bevis för min tes och teorier om varför det är så, det får bli ett annat inlägg. Nu vill jag sikta framåt och fundera på vad man kan åstadkomma genom att nätverka digitalt och hur man kan få kulturfolket att förstå att bloggar inte är publicerade dagböcker (bara).

  • Gemensamt skrivande. Kungligt Dramatiska Dockteatern har ett pågående projekt med ett manus som ligger som en wiki. Galet kul och bra idé som kräver ett visst deltagande.
  • Blogga om processen inför föreställningar. Avslöja små detaljer om ensemblen och repen skapar mervärde för de framtida publiken. Detta gör vi för Momo – eller kampen om tiden. Men det är trögt att få folk att skriva. För att inte tala om hur svårt det är att få folk att skriva på Bergmanfestivalens blogg. Faktum är ju att en blogg måste vara aktiv och levande för att få spridning.
  • Jag har startat ett nätverkNing.com med en tanke om att hobbyteaterfolk ska kunna hitta en föreställning att vara med i, byta rekvisita, scenografi och folk med varandra och vad man nu vill. Nu startade jag bara det som ett test. Sedan dess ligger den där alldeles orörd och ensam. Men jag gillar fortfarande idén och vet att det finns fler som försökt, piratteater.se är ett exempel, aktiviteten är halvbra där med.
  • För publikens skull borde kommunikationen av det rika utbudet vara hjälpt av att samordna all information. Vilket jag, Linnéa och frost försökte oss på som terminsprojekt förra terminen. Vi samlade all barnteater i TeaterQlan.se som fick läggas ner eftersom den inte riktigt fungerade så som vi ville, för då kunde vi inte tekniken. Men tanken finns kvar, bara jag får tid och pengar så kör jag igång – när som helst.
  • Vad vill publiken egentligen ha? Vad är hett? Vad gillar publiken? Vem spelar vi för? Dessa är några frågor som vi skulle kunna få svar på genom ett större engagemang från teaterfolk i digitala nätverk. Klagokören i Sundbyberg är ett exempel på en inlyssnande kulturgrupp. Helt ärligt, tänk vad man skulle kunna göra i ett vidare perspektiv med lite kollektivt medvetande…

How to do and where to start?

Reblog this post [with Zemanta]

Kommentarer

Fika och snack alltså. Mycket bra. Jag kan nästan jämt. Hur har du det nästa vecka?

Henrik, jag har ändrat namnet i inlägget och hoppas det inte gjort så stor skada. Förstår verkligen hur den lilla bokstaven utgör skillnaden mellan ett bra och dåligt namn. Ber om ursäkt för min dåliga uppmärksamhet.

Ningnätverket har verkligen bara stannat vid en tanke och ett test av Ning som tjänst, men det kanske kan vara något att jobba vidare på.

Skulle gärna ses på ett fik och prata vidare.

Hej igen! Vad roligt att du gillar idén. Vi kommer att lansera den ordentligt tillsammans med Dramalabbet i höst ser det ut som. Om du har tid och lust får du gärna haka på en mer praktisk diskussion om detta. En liten detalj bara: Kungligt Dramatiska ska det vara, inte Kungliga Dramatiska. Namnet är nog inte så bra (vi kommer att heta pulp puppets from snart), det läses och höres ofta fel just så. Samtidigt tycker jag Kungligt.. istället för Kungliga.. är skillnaden mellan ett bra och ett dåligt namn. Min hangup.

Om Torkel: Precis min reaktion också. Har dock mjuknat något, även om jag tycker upplägget är töntigt kan man nästan se vändningen från skeptisk till att hitta en lust i skrivande. Något sorts engagemang verkar ha väckts. I senaste inlägget lyckas han till och med bli lite personlig på riktigt mot slutet.

Vad roligt att du/ni har startat grejer och börjat testa, jag ska kika in på ning nätverket och kolla.

How to do and where to start: Jag skulle alla gånger kunna tänka mig att ses och snacka lite om detta. Antingen på ett bra forum eller på ett bra fik. Jag är tex sugen på en teaterwiki där man kan dela med sig av vad man kan om att starta grupp och göra pjäs eller vad folk nu vill läsa och skriva om.