”Vi pratar väl om människans miljö?”

En skör planet

Jag vill så gärna blogga. Men livet lämnar ingen kraft till att plita ner orden så jag går omkring med dem i huvudet istället. Kvällströttheten är helt fantastisk. Det är mer en regel än ett undantag att jag somnar i soffan. Och det har i n g e n t i n g med ålder att göra så våga inte ens försöka insinuera det. Just det.

Det har heller ingenting med ålder att göra att jag nu kommer att skriva om något som hände förra veckan. Det var i alla fall då det var några som twiskuterade miljö på ett sätt som fick mig att bättre förstå varför folk har svårt att ta till sig information och nya innovationer som tillkommit i miljösyfte. Det som väckte min nyfikenhet var den ena parten i twiskussionen som prompt hävdade att man måste särskilja människans miljö från andra miljöer. Han sa saker som ”Vems miljö pratar vi om?” och ”Vi pratar väl om människans miljö?”.

För mig är det en så absurd tanke. Hur jag än försöker kan jag inte se framför mig en värld där det existerar människor med människans miljö, bara. Men det kunde uppenbarligen inte den här personen. (Ja, jag retar ihjäl mig på att jag inte tog upp det på en gång så att jag åtminstone kunde komma ihåg vilka det var som diskuterade… nu får ni hålla tillgodo med mina ord och mina slutsatser av en relativt lång dialog).

Hur absurt det än låter i mina öron så fick jag mig en tankeställare. Det går alltså omkring människor här på planeten som tycker att vi kan skilja på människans miljö och annan miljö/naturen. Med det som bakgrund så blir det lättare att förstå att det är svårt att förstå att man som människa också påverkar naturen/de andra miljöerna med sitt beteende. Det är klart att man då inte kan ta till sig varför man borde satsa pengar på att utveckla samhällsfunktioner och ny teknik ”för miljöns skull”. Det handlar ju inte om ”människans miljö” i första hand utan någonting utanför ens egna cirklar, en ”natur” med ett syfte som både är otydligt och som inte berör ens egen art och än mindre en själv. Självklart känns det som rabiat och flummigt om någon plötsligt kommer och säger att vi borde byta ut något, eller kanske rent av ändra på något om man inte har förstått att det som gynnar miljön i naturen också gynnar människan.

Säg att man dessutom är en late adopter, en sådan som generellt tycker det är jobbigt att ta till sig ny teknik… Varför skulle man då vilja prova till exempel nya bränsleformer, energisnålare produkter, ekologiska matvaror och kläder?

Kommentarer