Web 2.0 lösningen för scenkonstnärerna

Det är på gång. Flera kulturorganisationer har vaknat till och ser möjligheterna. Jag hoppas att detta sprider sig eftersom internet ger enorma möjligheter till samarbeten, idéutbyte, mervärde för publiken, möjlighet att profilera sig själv, möjlighet att lyssna på publiken och inte minst debatt.

Innan alla drog på semester träffade jag två personer som jag fått kontakt med på internet som tänker i samma banor som jag vad gäller kultur och internet.

Den ena var Henrik som har startat Pulppuppets – dockteatern (som jag skrivit om förut – här bland annat,) som har premiär på Dramalabbet den 6 mars och som står i startgroparna för att sätta igång ett gemensamt manusskrivande. Han berättade att det finns några killar i Norrland som är på gång att bygga ett community för kreativt skapande. En plats där man kan utbyta idéer och fokusera på skapande. En strålande idé.

Den andra personen jag träffade i somras var Elisabet Widlund, en fd producent som plockat godbitarna ur producentjobbet och startat en konsultverksamhet med inriktning på affärsutveckling, finansiering och PR för scenkonstnärer.

Att det går bra för henne är roligt för det betyder också att kulturorganisationer vill utvecklas, inte bara på det konstnärliga planet.  Även om det finns ett motstånd mot webben och i synnerhet web 2.0 bland kulturarbetare så har man ändå börjat förstå att de måste börja tänka i dem banorna. Med tanke på alla möjligheter så hoppas jag att de ska gå steget längre och vilja använda tekniken för att utvecklas i sitt konstnärliga arbete och förbättra sina förutsättningar.

För ett år sedan startade Elisabet sin blogg ”Konsten och kulturen”. Som en sann projektledare utvärderar hon sitt bloggande i bloggen. Eftersom jag tjatar på om att kulturdebatten borde föras på webben lyfter jag fram Elisabets erfarenheter av detta under året. Men jag rekommenderar att läsa hela inlägget.

”Under hösten ökade antalet läsare från enbart de närmast sörjande till stadiga 70 unika besökare om dagen. Det låter verkligen inte mycket för världen, men jag törs ändå säga att bloggen fått ett bra genomslag med tanke på dess mycket smala ämne.

Under dagarna kring utredningen ökade besöken med 1000% till 700 unika om dagen. Jag livebloggade framför regeringens webbsändning och var under en halv dag den enda helt uppdaterade källan. Hurra för internet!

Andra all time high i besöksstatistiken var när Madeleine Sjöstedt föreslog att Operan och Dramaten skulle slås ihop. Mitt blogginlägg den gången hade absolut mest kommentarer dittills. Bloginlägget därefter, som hette Till Operans försvar, är det som läst av flest anställda på Kungliga Operan. Även debatten kring Konstfack spillde över läsare hit, trots att jag egentligen bara försökte nyansera det hela.”

Intressant! Någon uttalar sig om kulturpolitiken ökar antalet besökare med 1000%. Branschen är redo för fler nätverkande aktörer.

Kommentarer

Spännande med eget verktyg, vilken satsning!
Jag finns här och följer dig – så vi håller kontakten :).

Vi ska bygga ett eget verktyg, utifrån etablerad teknik. Förhoppningsvis får många fler nytta av det verktyget. Exakt hur det ska fungera och hur det ska se ut vet vi inte ännu. Vi har fullt sjå att inte springa i förväg i tanken, vi ska ju ha behoven och kunskapen från fokusgrupperna som grund för teknikutvecklingen. Vi ska försöka hitta de bästa lösningarna för att främja deras kreativa process.

Kul om vi kan hålla kontakten!
Hälsningar
Gunnel Viden

—–Ursprungligt meddelande—–
Från: Disqus [mailto:]
Skickat: den 4 september 2009 01:41
Till: gunnel.viden@plansju.se
Ämne: [mowa] Re: Web 2.0 lösningen för scenkonstnärerna

mowa wrote, in response to gunnelviden:

Men det hr r ju toppen! Knn de friska vindarna. Snart kommer det pratas teater fr fullt p webben. gunnelviden.wordpress.com ligger nu i GReadern och det var ju lckert med operan ocks.

Pulppuppets tror jag har haft funderingar p att anvnda twitter ocks. Frdelen r ju att fldet r i realtid och att det gr att flja utvecklingen ven om man inte deltar vilket kan ge lite extra PR. Men som du skriver s blir det knepigt att flja diskussionerna.

Vilket verktyg kommer ni anvnda?

Link to comment: http://monawallin.se/?p=200#comment-15897886


You may reply to this email to post your response. To turn off notifications, go to your Disqus settings at: http://disqus.com/settings/notifications/

Men det här är ju toppen! Känn de friska vindarna. Snart kommer det pratas teater för fullt på webben. gunnelviden.wordpress.com ligger nu i GReadern och det var ju läckert med operan också.
Pulppuppets tror jag har haft funderingar på att använda twitter också. Fördelen är ju att flödet är i realtid och att det går att följa utvecklingen även om man inte deltar vilket kan ge lite extra PR. Men som du skriver så blir det knepigt att följa diskussionerna.
Vilket verktyg kommer ni använda?

Hej
Jodå. Vi (och ni?) ska skriva ett nytt teatermanus på webben och pjäsen ska spelas på scen i Luleå. Premiären är inbokad i början av december 2010. Skådespelarna är utsedda, liksom regissören. Användargenererad teknikutveckling tar tid, men när det blir dags för testskrivande och skarpt läge så kan ni haka på och vara med.
Om du vill följa processen med Öppet manus är du välkommen till http://www.gunnelviden.wordpress.com